11-11 bal 2017

Weversrijk, 4 november 2017. De eerste zaterdag van november wordt in het Weversrijk traditiegetrouw het 11-11-bal georganiseerd door Carnavalsstichting De Wevers. Het wordt tevens mijn eerste officiële openbare optreden als voorzitter, best spannend dus. Het spannend vinden was gelukkig niet alleen voor mij maar ook voor mensen waar van we afscheid zouden gaan nemen, voor mensen die de heerschappij zouden afstaan maar zeker ook voor de nieuwe heersers van het Weversrijk.

Na de opening hebben we als eerste een nieuw lid van de Raad van Elf geïnstalleerd: Bram Lips. Wij wensen Bram samen met z’n Durske Tessa, heel veel plezier succes en binnen CS De Wevers. Ook bij de jeugd hebben een nieuw lid: bij de Huppels is Dirkje van Oosten namelijk aangesloten als nieuwe danseres.

Zoals er nieuwe leden aangekondigd worden hebben we ook mensen die besloten hebben te stoppen als lid bij CS de Wevers. Hans Wingens heeft na 20 jaar lid te zijn geweest besloten om te stoppen. Hans heeft jaren deel uit gemaakt van het bestuur en heeft zitting gehad in diverse commissies waaronder Vrijwilligersfeest, Financiën & Sponsoring, Weverszittingen en Krant. Wij danken Hans voor zijn inbreng en wensen Hans samen met zijn Durske Marij veel plezier, succes maar vooral gezondheid in de toekomst.

Ook Edwin Verkuijlen heeft aangekondigd na 11 jaar lidmaatschap te stoppen als actief lid van bij CS De Wevers. Edwin en zijn Durske Esther zijn in november 2006 bij CS De Wevers aangesloten als 40e Prins der Wevers: Prins Edwin I was onze Prins in het carnavalsjaar 2007. Edwin heeft in ruim 11 jaar erg veel binnen de Stichting gedaan, 10 jaar in het bestuur waarvan 5 jaar als secretaris en 3 jaar als voorzitter. Verder heeft hij veel commissiewerk gedaan voor de commissies Krant, PR, Fotografie, Optocht, Liedjesbal, Receptie/11-11-bal, technische commissie en Jeugdzitting. Ook Esther heeft haar sporen verdiend binnen de stichting: ze was actief binnen de commissies PR, Scholenbezoek en Jeugdzitting en natuurlijk heeft Esther Nardje Nar gestalte gegeven. Edwin en Esther zullen aansluiten bij X-Lee 2 en wij zullen ze daardoor nog regelmatig zien bij onze activiteiten. Bovendien heeft Edwin aangegeven als vrijwilliger nog actief te willen blijven binnen een aantal commissies.

Aan alles komt en einde, ook aan het zijn van de heerser van het Weversrijk.

Een skôn Carnaval gaon wij oe leere! Prins Frenk I, Adjudant Stefan en zijn Durske Manouk dat was hun leus voor het Carnavalsjaar 2017. Vandaag eindigt de lestijd voor hen. Het is aan iedereen persoonlijk of en wat ze van hen geleerd hebben. Jeugdprinses Meike en Jeugdadjudante Senna hebben op gepast wijze afscheid genomen van Prins Frenk I en  zijn persoonlijke Adjudant Stefan.

We starten met Stefan en Manouk. Stefan heeft nog mooie woorden voor de aanwezigen, aansluitend is hij ontdaan van z’n Adjudanten-attributen en er was natuurlijk een mooi boeket bloemen voor Manouk.

Stefan en Manouk hebben een onvergetelijke indruk op ons gemaakt waarvoor heel veel dank, wij wensen ze nog jarenlange betrokkenheid en plezier bij CS de Wevers. Nadat Stefan als pony enkele beproevingen had doorstaan werd hij welkom geheten als volwaardig lid van de Raad van Elf.

Tenslotte Prins Frenk I: wat heeft hij een onuitputtelijke energie!

We weten niet meer hoe vaak je de tent afgebroken hebt en dat niet alleen in ons Weversrijk, maar ook op alle uitwisselingen en bezoeken bij bevriende verenigingen. Als het nummer ‘Welkom in de Feesttent’ klonk werd het podium jouw domein en ging het dak er af, natuurlijk altijd met Stefan aan je zijde.

Frenk jij hebt het ‘Prins-zijn’ een andere dimensie gegeven en het tot een onvergetelijk jaar gemaakt, waarvoor hartelijk dank. Een skôn Carnaval gaon wij oe leere was de slogan en wij hebben heel wè geleerd van jullie.

Voordat Frenk ontdaan wordt van zijn Prinselijke versierselen mag hij nog één keer zijn Wevers en Weverinnekes toespreken. Aansluitend zijn er ook voor Frenk’s moeder bloemen en daarna is Frenk ontdaan van zijn Prinsenketting en de mantel en als laatste de scepter. De Ex-Prinsen hebben ‘Ex-Prins’ Frenk aan de tand gevoeld en later in het café is Ex-prins Frenk I toegetreden tot de Ex-Prinsen. Er zijn intussen bevriende verenigingen binnengekomen: CS de Bokkenrijders uit Oijen o.l.v. Prins Job I, CV de Pepper uit Uden met Prins Pepper 19e Niels Swinkels en CS de Heikrikkels uit Mariaheide o.l.v. Prins René I & Prinses Ellen

Dan is het de hoogste tijd voor de onthulling, de onthullingsact is goed in elkaar gezet door X-Lee 2 met een heel actueel onderwerp: het Bernhezer Business Event is omgedoopt in het ‘Bernhezer afdeling Nistelrode Wevers Business Event’: de drie aan carnaval gerelateerde bedrijven Skeptermakerij De Hofnar, Confettifabriek ’t Rundje en Prinsenbeveiliging ‘t Poezennest zijn genomineerd en na leuke on stage interviews is de finale een feit. De winnaar is geworden: Prinsenbeveiliging ’t Poezennest, de woordvoerder van het bedrijf wil graag zijn collega’s naar voren halen want die hebben de prijs even veel verdiend.

Dan komen er drie onherkenbare personen op het podium. Zou één van de drie personen de nieuwe Prins zijn? De voorzitter vraagt één van de personen: ‘ben jij de juiste kandidaat om Prins van het Weversrijk te worden?’. ‘Nee’, is het duidelijke antwoord. De voorzitter stuurt deze persoon van het podium.

Aan de tweede persoon wordt dezelfde vraag gesteld, de tweede persoon geeft geen antwoord maar haalt zijn schouders op en zegt niets. Dan zullen eerst eens even de kleding inspecteren. De voorzitter en de Vorst maken de overall open en persoon 2 heeft een rokkostuum aan en een CS de Wevers ledenketting. Het blijkt Bram Lips te zijn, het kersverse lid van CS de Wevers! Dan wordt aan Bram gevraagd om zich weer bij de Raad van Elf te vervoegen.

De voorzitter vraagt de derde persoon of hij wel de juiste kandidaat is om Prins van het Weversrijk te worden. ‘Ja!’ is zijn stellige antwoord. Dan zullen we eerst een kijken of zijn kleding voldoet aan het protocol. De overall wordt opengedaan. De kleding is in de basis goed, dus dit moet hem zijn….. Dan kunnen ook bij hem het masker en de muts af. Daar staat de nieuwe Prins van het Weversrijk: Bram Lindhout!

Aan Bram wordt gevraagd wie zijn persoonlijk adjudant zal zijn. ‘Die heb je net weggestuurd’, is zijn antwoord. Het blijkt zijn broer Jaap te zijn. Bram geeft ook aan dat zijn Durske Gwenn van de Bovenkamp is. Jaap brengt zijn Durske Lisa Steenbergen mee. Wanneer het viertal compleet op het podium staat worden ze gevraagd om hun kleding in orde te laten maken door de geheimraad. Intussen is het viertal gereed en betreden ze het podium. Het is tijd om de heren te installeren als Adjudant en Prins van het Weversrijk.

We starten met Jaap: hem worden de Leden- en Adjudantenkettingen omgehangen en de steek met twee veren opgezet. Durske Lisa krijgt een mooi boeket bloemen en Jaap tekent het Protocollair Contract van CS de Wevers. Wevers en Weverinnekes: de Persoonlijk Adjudant Jaap.

Dan is Bram aan de beurt: ook hem wordt de Ledenketting omgehangen, waarna hem de Prinsenketting om wordt gehangen, de Prinsensteek met drie veren wordt op z’n hoofd geplaatst en de Prinsencape wordt omgedaan. Ook voor Durske Gwenn is er een mooi boeket bloemen en dan mag Bram het Protocollair Contract van CS de Wevers tekenen. Na ondertekening wordt hem de scepter overhandigd en dan staat er:

De nieuwe Baron van ’t Kentje tot Geenend, zich uitstrekkende van Donsel tot Meijnsel, van de Loo tot de Rakt. De Môiste, de Skônste en de Belangrijkste man van ons mooie Weversrijk: Prins Bram d’n Urste!

Prins Bram d’n Urste & Adjudant Jaap spreken hun eerste woorden tot de aanwezigen en sluiten af met hun toepasselijke leus: ‘Mè ‘n bluumke in de hand, scheuren wij door ‘t Weversland!’ Intussen staat er een aantal familieleden te trappelen bij het podium om de nieuwe heersers van het Weversrijk te feliciteren.

De commissie 11-11 bal heeft de Prins-raden-briefjes gesorteerd en geteld. Er waren 23 briefjes ingeleverd met de juiste naam van de Prins er op. De loting is vanzelfsprekend gedaan door Prins Bram d’n Urste, en de winnares is Ilse van Schendel. Ilse is gefelici-teerd door Prins Bram d’n Urste en heeft hiermee twee kaartjes voor onze Weverszitting gewonnen!

Aansluitend volgen er felicitaties op het podium door CS de Bokkenrijders uit Oijen, CV de Pepper uit Uden en CS de Heikrikkels uit Mariaheide muzikaal ondersteund door hun Krikkelblaozers.

Na het officiële gedeelte gaan Prins Bram d’n Urste en Adjudant Jaap samen met hun Durskes de zaal in om de feest avond te openen met een polonaise. De muziek wordt verzorgd door Muziekkapel de Dûrzakkers en de DJ van RWP.

Tegen één uur nodigen Prins Bram d’n Urste en Adjudant Jaap iedereen uit om bij hun thuis op de soep te komen. Bij de familie Lindhout aan de Bedrijvenweg wordt het later op de avond gezellig druk, iedereen laat de soep en koffie of thee goed smaken. Ook worden er lekkere worstenbroodjes door hun moeder geserveerd.

Al met al een zeer geslaagd 11-11-bal, een gezellige avond in ’t Tramstation en een gezellige afsluiting bij Prins Bram d’n Urste en Adjudant Jaap.

Ik wil nog even van de gelegenheid gebruik maken om de onthullingsgroep te bedanken. De onthulling werd verzorgd door X-Lee 2, met Fred, Jennifer, Bas, Tzeitel, Twan, Rianne, Paolo, Rianne, Michel, Danielle, Theo, Bets, Edwin en Esther. X-Lee 2 hartelijk dank voor de mooie onthulling.

Ook wil ik de geheimraad bedanken voor hun inzet, werk en geheimhouding. De geheimraad is gekozen door het lot en er zijn 2 namen uit de hoge hoed getrokken door de Vorst en ondergetekende. De leden van de geheimraad zijn: Vorst Mario & z’n Durske Josette, mijn Durske Franca & ondergetekende, Ex-prins Willy & z’n Durske Angela, Ex-prins Eric & z’n Durske Elly. Wegens omstandigheden konden Mario, Josette en Eric niet aanwezig zijn i.v.m. BBE-verplichtingen. Danny Steevens is toegevoegd aan de geheimraad en heeft de taak van de Vorst overgenomen en we hebben Berry Smits gevraagd voor een aantal specifieke taken. Beide heren hartelijk dank voor jullie inbreng en betrokkenheid.

Met carnavaleske groet,

Henk van Grunsven

Voorzitter

CS de Wevers