Prinsenreceptie 2017

Weversrijk, 12 november 2017. Wevers en Weverinnekes, Op de tweede zondag van november staat traditiegetrouw de Prinsenreceptie van CS de Wevers op de kalender. In de ochtend worden er statiefoto’s gemaakt, gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind, en konden de foto’s buiten gemaakt worden. Dit jaar hebben we als locatie het standbeeld van de Nisseroise volkszanger Ad de Laat gekozen. Het persoonlijk speldje van Prins Bram 1e en Adjudant Jaap wordt voor het foto’s maken bij iedereen opgespeld. De foto’s waren snel gemaakt mede door de goede organisatie en strakke regie.

Nadat de foto’s gemaakt snel een kop koffie en een broodje en dat kan de Prinsenreceptie beginnen. Het begin is voor CS de Wevers, na de opening met “Wij zijn de Wevers” onder muzikale begeleiding van Muziekkapel de Dûrzakkers wordt het woord gegeven aan Jeugd Princes Meike en Jeugd Adjudante Senna. Ze richten hun woorden aan Prins Bram 1e en Adjudant Jaap, hun woorden versterken ze door ook nog een onderscheiding aan de heersers aan te bieden. Dan krijg ik als voorzitter van CS de Wevers het woord.

Met een korte terugblik op de onthulling feliciteer ik Prins Bram 1e samen met zijn Durske Gwenn, Adjudant Jaap samen met zijn Durske Lisa. Gefeliciteerd met jullie titels als Prins en Adjudant van het Weversrijk, dit wordt een onvergetelijk jaar voor jullie alle vier.

Jullie gaan dit nooit meer vergeten, ga er van genieten, want voor je het weet is de Carnaval voorbij. Jullie gaan samen nog vele mooie momenten beleven. Alvorens de complete stichting overgaat tot het persoonlijk feliciteren krijgt Prins Bram 1e een blijvend aandenken namens CS de Wevers aangeboden. Het heersend duo met hun Durskes krijgt nog een laatste advies mee. De prinsenreceptie is een middag om nooit te vergeten, laat het over je heen komen en geniet van deze middag. Het woord gaat over naar de Spreekstalmeester van vanmiddag Ex-prins Gertjan 1e.

Ondertussen zijn de eerste gasten gearriveerd. Volgens de planning komen er acht bevriende carnavals verenigingen; Knollenrijk uit Berghem, Knoerissen uit Uden, Smouskes uit Zeeland, Piereslikkers uit Vorstenbosch, Rottenrijk uit Geffen, HDL Snevelbokken uit Heeswijk-Dinther Loosbroek, Peelknijnen van Vliegbasis Volkel en Krullendonk uit Heesch. Natuurlijk zijn er ook vele andere groepen waaronder het Brandweerkorps uit Nistelrode, CV Afslag 15, CV De naam kûmt volgend Jaor, Prinses Irene Junioren en Senioren, MK de Dûrzakkers, Vriendinnengroepen, Vriendengroepen, Ere-Wevers, VC ZBBBEEBG, X-Lee 2, diverse Wevers en Weverinnekes solo of met meer, Rien Wijdeven onze Wethouder namens gemeente Bernheze, en natuurlijk de voltallige familie van het viertal.

Het Knollenrijk uit Berghem bijt het spits af. De rode draad door de middag is Fanta, dit onderwerp wordt veelvuldig gebruikt om Prins Bram 1e al dan niet samen met Adjudant Jaap te testen. Ik weet niet hoeveel soorten sinas Prins Bram 1e heeft geproefd maar hij haalde er altijd zonder twijfel altijd de echte Fanta tussenuit. In het begin van de middag zijn de heersers van het Weversrijk nog wat onwennig met de microfoon maar naar mate de middag vordert gaat dit ook steeds beter.

Een opmerkelijke opdracht was die van CV Afslag 15. Prins Bram 1e mocht zelf zijn eigen sinas maken. Er kwam een speciekuip op het podium, Prins Bram 1e werd verzocht om klompen (zijn favorieten schoeisel) aan te trekken. Hij mocht de kuip vullen met een aantal flessen spa rood, drie netjes sinaasappels en een aantal specifieke ingrediënten. De Mantel gaat af, samen met scepter en steek worden die in bewaring gegeven bij Adjudant Jaap, Gwenn en Vorst Mario, de broekspijpen worden opgerold en Prins Bram 1e gaat met de klompen in de kuip staan om zijn eigen sinas te maken, Bram is niet van het halve werk en stampt er stevig op los, de sappen vliegen in de rondte waarbij niets of niemand gespaard word. Dan mag hij z’n eigen brouwsel proeven uit de Optochtwinnaarsbeker 2017 van CV Afslag 15, het sap smaakt aan zijn oogjes te zien net niet als echte Fanta maar sportief als hij is drinkt hij het op. Prins Bram 1e maakt nog even melding dat dit jaar de Optochtwinnaarsbeker echt toehoort aan z’n eigen clubske CV De naam kûmt volgend Jaor, de uitdaging en sportieve rivaliteit tussen de twee clubskes wordt daarmee aangewakkerd en dat kan alleen maar leiden tot nog mooiere en grotere wagens in de optocht.

De middag is voorbij gevlogen en zo rond de klok van 18:00 uur wordt de middag afgesloten met het nummer Nisseroi van Ad de Laat. Ik weet zeker dat prins Bram d’n Urste, Adjudant Jaap, Gwenn en Lisa een geweldige middag gehad hebben en er echt van genoten hebben. De cadeau tafel staat vol, bijna alles heeft betrekking op Fanta, alle cadeaus worden door leden en familie in diverse auto geplaats om later richting Bedrijvenweg gebracht te worden.

Dan is er nog de mogelijkheid om gezamenlijk in de Residentie wat te eten, tevens word dan de middag doorgenomen en de ervaringen gedeeld.

Al met al opnieuw een mooie, druk bezochte en goed georganiseerde Prinsenreceptie. Ik wil iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen aan de organisatie en alle gasten bedanken. We gaan er samen opnieuw een geweldig seizoen van maken. En dat alles onder het motto van; Mè ‘n bluumke in de hand, scheuren wij door ‘t Weversland!

Met carnavaleske groet,

Henk van Grunsven

Voorzitter

CS de Wevers